Oedeemtherapie en Fascie technieken

Oedeemtherapie wordt toegepast wanneer er sprake is van vochtophoping (oedeem) in een lichaamsdeel veroorzaakt door het niet goed functioneren van het lymfestelsel bijvoorbeeld door verwijdering van lymfklieren na een operatie. Doordat de afvoerstations (lymfklieren) niet goed functioneren of zijn verwijderd is er een verstoord evenwicht ontstaan tussen aan – en afvoer van vocht. Hierdoor blijft er vocht achter in het weefsel en dit geeft zwelling ,een moe en zwaar gevoel en soms pijn in het betreffende lichaamsdeel.

DSC_0057kleinLymfoedeem is een chronische aandoening, die helaas niet te genezen is.
De behandeling is gericht op het terugdringen en het niet verder doen toenemen van het vocht om hierdoor normaal functioneren te herstellen.Voorbeelden van lymfoedeem zijn oedeem in de arm na een borstamputatie of borst-besparende operatie, oedeem na het verwijderen van een moedervlek, oedeem in het gezicht na hals- en hoofdkanker of na een cosmetische ingreep.

 
Fascie zijn bindweefselvliezen die als een dunmazig web al onze spieren, gewrichten en organen, bloedbanen en het zenuwstelsel met elkaar verbinden. Deze verbindingen zijn flexibel en verschuifbaar en maken het lichaam tot een samenhangend geheel.

Deze onderlinge samenhang kan uit balans raken door littekenweefsel ten gevolge van een blessure, operatie of bestraling. De fascie komt dan onder spanning te staan en/of er ontstaan verklevingen. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid of een bewegingsbeperking. Met behulp van fascie technieken worden deze verklevingen losgemaakt, waardoor de ontstane klachten worden verminderd of opgeheven. Dit heeft tevens een positief effect op de doorbloeding van weefsel en op de werking van het lymfesysteem. DSC_0050klein

Deze behandelmethode, ontwikkeld door Willie Fourie, is uitermate geschikt voor patienten na borstkanker die klachten hebben van lymfoedeem, pijn/stijfheid in de schouder, oksel, arm, nek of rug. Met name de gevolgen van littekenvorming en de fibrosering na radiotherapie kunnen hiermee goed worden behandeld. In onze praktijk worden deze fascie technieken meestal gebruikt als onderdeel van oedeemtherapie en littekenbehandeling.

De behandeling

De behandeling door een oedeemfysiotherapeut bestaat uit een combinatie van behandelingsmogelijkheden

  • Manuele lymfedrainage: een milde massagevorm waardoor het afvoer van het lymfevocht wordt gestimuleerd.
  • Lymftaping: door middel van speciale rekbare tape wordt de lymfeafvoer actief gestimuleerd.
  • Compressietherapie: door middel van zwachtelen wordt het lymfevocht in het weefsel verminderd en voorkomt dat er meer lymfevocht ontstaat.
  • Fascie technieken volgens Willie Fourie
  • Oefentherapie
  • Voorlichting en adviezen t.a.v. de huidverzorging en omgaan met de beperkingen in het dagelijks functioneren

De behandeling staat op de lijst “langdurige” fysiotherapie . De eerste 20 behandelingen worden vergoed uit de Aanvullende Verzekering. Vanaf de 21e behandeling worden de behandelingen volledig vergoed uit de Basisverzekering. 20151008_111235klein

Vergoeding door de zorgverzekeraar vindt alleen plaats wanneer u een schriftelijke verwijzing van de huisarst of specialist heeft. De behandeling kan zowel in de praktijk als aan huis gegeven worden. Behandeling aan huis kan alleen op verzoek van de verwijzer gegeven worden en moet op de verwijzing aangegeven zijn.