Diabetes & Fit beweegprogramma

Wat is Diabetes Mellitus?

Diabetes heet ook wel suikerziekte. De officiële naam is diabetes mellitus. Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker (glucose)niet meer goed houden. Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel heel precies met het hormoon insuline. Mensen met diabetes maken zelf geen insuline meer, of hun lichaam reageert niet meer op de insuline. Dat hangt af van de soort diabetes.
Als insuline zijn werk niet kan doen, loopt de bloedsuiker veel te hoog op. Als er lang veel suiker in het bloed zit, kan dit schadelijke gevolgen hebben voor verschillende delen van het lichaam. Daarom is het belangrijk om diabetes zo snel mogelijk en goed te behandelen. Naast het probleem met bloedsuiker zijn ook vaak het cholesterol en de bloeddruk te hoog.

Bewegen en Diabetes Mellitus, waarom zo belangrijk?

Uit onderzoek blijkt dat lichamelijke activiteit positieve effecten heeft bij mensen met Diabetes Mellitus . Regelmatig bewegen kan leiden tot:

  • een verbetering van het uithoudingsvermogen
  • een vergroting van de spierkracht
  • een afname van overgewicht
  • een verhoging van het algemene welbevinden.

Voor de patiënt met Diabetes Mellitus type 2 geldt bovendien dat door regelmatig te bewegen er o.a een verbetering van de gevoeligheid voor insuline optreedt en dus een positieve invloed heeft op de ziekte. Een andere belangrijk element die een positieve invloed heeft op de ziekte is een juist voedingspatroon.

Fysiotherapie Cleijn Duin biedt voor mensen met (een verhoogd risico op) Diabetes Mellitus het lifestyleprogramma Diabetes & Fit aan. Het Diabetes & Fit programma bestaat uit een beweegprogramma, voorlichting over Diabetes Mellitus en in samenwerking met Voedingsadviescentrum De Winter uitgebreide informatie over voeding.

Hoe ziet het beweegprogramma Diabetes & Fit eruit?

Intake

Na een gesprek met de fysiotherapeut en een door u ingevulde vragenlijst wordt d.m.v. een aantal testen gekeken hoe uw conditie is. Naar aanleiding hiervan wordt een individueel trainingschema opgesteld.

Training en voorlichting

De training vindt plaats in de oefenzaal van fysiotherapie Cleijn Duin en bestaat uit cardio- fitness en krachttraining. U traint in een groep van 4-6 mensen gedurende 12 weken: 8 weken 2 maal in de week en 4 weken 1 maal in de week. De training staat onder leiding van 2 fysiotherapeuten die hier speciaal voor opgeleid zijn.

De eerste 4 weken krijgt u voorafgaand aan de training voorlichting over o.a de werking van glucose en insuline, diabetes en sport, diabetes en overgewicht en gezonde voeding. De voorlichting wordt door de fysiotherapeut en/of de diëtiste gegeven.

Na het volgen van het beweegprogramma heeft u een goede basis om zelfstandig verantwoord en gezond te bewegen.

Vergoeding

Voor het deelname aan het beweegprogramma heeft u een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig. Voor vergoeding van het Diabetes & Fit programma raden wij aan dit bij uw zorgverzekeraar na te vragen.

Aanmelden

De trainingen vinden plaats op dinsdag en donderdag van 10.00 uur tot 11.00 uur.
Diabetes & Fit wordt alleen op de locatie Katwijk gegeven.
Aanmelden kan op alle werkdagen telefonisch of bij de receptie in Katwijk.